Hokejisté PSK Liberec mají ze světa stříbro

07.09.2011 15:24

Liberečtí policisté prohráli pouze jediný zápas – bohužel ve finále. Ale i stříbro má svoji hodnotu – mezi dvaatřiceti týmy.
Po devítihodinovém letu z New Yorku a mezipřistání v Paříži se vrátili hokejisté PSK zpět do vlasti. Se stříbrnými medailemi ze Světových her policie a hasičstva, které se konaly v americkém městě New Jersey.

„Je to naše nejlepší umístění. Minule ve Vancouveru jsme byli devátí,“ potvrdil šéf libereckých hokejistů Jaroslav Kolařík, který zažil již sedm takových podniků.

Celkem bylo v několika kategoriích 147 týmů, včetně dámských. PSK Liberec hrál o titul spolu s dalšími 31 týmy, z nichž většina byla z Kanady a USA. „Hrál se bezkontaktní hokej, zápas měl dvě třetiny po 12 minutách, třetí se hrála na 15. Finále pak na 3x 15 minut,“ podotkl kapitán mužstva Karel Ubry, jenž absolvoval již šest šampionátů.

Hokej to měl být bezkontaktní, ale u mantinelů se to trochu mydlilo stejně jako před brankou. „Když rozhodčí viděli kvalitu hry, pouštěli ji. Ale zastavování útoků tělem se trestalo. Na to jsme doplatili ve finále, kdy jsme dvakrát hráli tři proti pěti. Jinak byla kvalita kanadských týmů obrovská, byly strašně dobře připravení. Museli hrát nějaké pravidelné soutěže, protože měli secvičené signály, byli hodně disciplinovaní, předvedli zažité systémy a také přesilovky, když jen volali na sebe třeba číslo pět...,“ všímal si Ubry.

Právě na bezkontaktní způsob hry byli soupeři zvyklí, Liberec s tím měl problémy, protože v krajském přeboru se hraje tvrdě. „Navíc soupeři tam trénovali dva týdny každý den před námi, my jsme v Liberci měli možnost potrénovat čtyřikrát. Z Evropy jsme tam byli z Česka jen my, tři zástupci z Finska, Švédové a Rusové. Ze šesti odehraných zápasů jsme hráli jen jediný s Evropany, což byl tým Tampere Police. Ty jsme porazili 2:0. Vzhledem k hurikánu Katia se dva dny nehrálo, proto jsme museli během dvou dnů odehrát čtyři zápasy. S Tamepere ve 12 a hned od 18 hodin proti New Brunschwicku (výhra 4:3).

Semifinále se Strathcona Fire (výhra 7:1) v šest ráno a finále s Levis Police (prohra 2:7) od 18,“ přiblížil kapitán Ubry. „Ve finále jsme doplatili na vyloučení, přestože jsme soupeře přestříleli 28:18, jenže jsme měli osm vyloučených, což protivník trestal. Po dvou třetinách jsme prohrávali 1:3, ale pak chyběly po hrách v oslabení síly a inkasovali ještě čtyřikrát,“ přiznal Ubry.

„Se druhým místem jsem spokojen, navíc je to nejlepší umístění z Evropy. Soupeři by se určitě ve druhé lize neztratili, navíc to všichni byli urostlí chlapi. Zajímavé bylo také to, že sice rozhodčí trestali kontakty, ale sekání a hákování tolerovali. Jinak všichni hráli klasický kanadský styl – nahození puku a dojíždění,“ dodal Kolařík, který ocenil i spolupráci sponzorů, bez nichž by se jinak PSK asi her nezúčastnil. PSK Liberec má před sebou další hokejové výzvy. Získat potřetí za sebou krajský titul a zúčastnit se dalších světových her, které budou v roce 2013 v Irsku.

Utkání Liberce:

  • Longueuil Police 3:2

(branky: Šostý 2, Vorel)

  • Vancouver Fire 3:3

(Malinský, Ubry, Vozák)

  • Tampere Police 2:0

(K. Šebesta, Šesták)

  • RCMP New Brunschwick 4:3

(K. Šebesta 2, Šostý, Černý)

  • Strathcona Fire 7:1

(Maděra 2, Šesták, Vozák, Vorel, Černý, K. Šebesta)

  • Levis Police 2:7

(Šesták, K. Šebesta)
Nejlepším střelcem byl Kuba Šebesta s 5 góly